Jak przygotować się na sezon grillowy?

przez daniel

Długie, słoneczne dni z pierwszymi ciepłymi promieniami słońca to znak, że zbliża się wiosna, a z nią gotowanie na powietrzu. 1 Maja rozpoczyna się sezon grillowy w czasie którego spędzamy mile chwile z znajomymi i spożywamy grillowane kiełbaski, karkówkę i nawet szaszłyki warzywne, dlatego można powiedzieć, że potrawy z grilla są zdrowe. Każdy wie, że mając odpowiedni sprzęt można grillować nie tylko w słoneczne dni. Domowe grille na prąd zastępują grille węglowe, ale jedno trzeba przyznać, że nie ma jak przygotowany na powietrzu smakowita porcję mięsa lub szaszłyk z warzyw. Poza tym grillowanie w ogrodzie ma swój urok i wyjątkowy klimat.

Palenisko ogrodowe – jest to uniwersalna konstrukcja pozwalająca swobodnie rozpalić ognisko bez obaw o roślinność znajdującą się pod paleniskiem i możliwość zaprószenia ogniem, gdyż niektóre paleniska maja ażurowe pokrywki. Paleniska są naprawdę bezpieczne i bez obaw możemy koło nich postawić meble ogrodowe nawet te w technorattanu. Nie każdy mający ogród ma miejsce na stworzenie kręgu z ogniskiem, poza tym nie zawsze można rozpalić ogień w danym miejscu. Palenisko ogrodowe to umożliwia. Jest specjalnie skonstruowane i można przenosić w dogodne miejsce, dzięki uchwytom. Paleniska ogrodowe dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach od klasycznych po designerskie.

Grill na trójnogu – z pewnością jest odporny na wysokie temperatury. Dobrze znosi wahania temperatury wywołanie warunkami atmosferycznymi. Stal nierdzewna z której wykonany jest grill jest łatwa w konserwacji, a czyszczenie z popiołu i resztek jedzenia jest łatwe i nie wymaga długiego szorowania. Grill jest odporny na działanie wilgoci więc bez problemy można postawić na trawie nie obawiając się o zajście nóg rdzą. Takie grille wykonane są ze stali, która pozwala na równomierne rozkładanie temperatury. Dzięki trzem lub czterem nóżką grill jest bardzo stabilny nawet na różnym podłożu, co zapobiega przechylaniu się i kiwaniu grilla. Grill malowany jest metodą proszkową, co zapewnia ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Mając grill ogrodowy zadbasz nie tylko o świetny nastrój ale również o całą otoczkę. Dzięki takiemu grillu potrawy będą miały unikalny smak i aromat.

Kociołek żeliwny – jest bardzo wytrzymały. Wnętrze pokrywa się olejem jadalnym i wypala. W ten sposób powstaje powłoka ochronna nie wymagająca specjalnej dbałości. Odkręcane nogi ułatwiają transport. Pokrywka wyposażona w obejmę pozwala na regulację wydobywającej się pary. Akcesoria żeliwne nadają ogrodom niesamowity i wyjątkowy charakter. Mają ponadczasową i klasyczną formę. Są bardzo trwałe i bardzo piękne. Z pewnością będą cieszyć oko przez długie lata.

Ruszt – jeden z najważniejszych elementów grilla. To na nim przygotowujemy większość potraw. Jego jakość wpływa na na smak potrawy i funkcjonalność grilla. Ruszt pozwala rozbudować grilla i dostosować do indywidualnych potrzeb. Ruszt wykonany jest z trwałych materiałów, które pozwalają na równomierne rozprowadzenie ciepła, co jest niezwykle ważne w grillowaniu. Ruszty wysokiej jakości z pewnością spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających.

Pokrywy na palenisko – masywne i duże pokrywy to świetny dodatek do paleniska. Dzięki pokrywie popiół nie rozsypuje się wkoło paleniska i nie jest wydmuchiwany. Pokrywa służy również do gaszenia ogniska. Wystarczy przykryć szczelnie, a ogień zostanie zaduszony. Pokrywy służą głównie do utrzymania czystości wokół paleniska.

Wyposażeni w taki sprzęt mamy pewność, że sezon grillowy uda się. Warto zadbać o wysoką jakość sprzętu do grillowania, dzięki czemu będziemy cieszyć się niezawodnym sprzętem przez długie lata. Lic

Related Posts

Zostaw komentarz