Jak wybrać serwis obiadowo-kawowy do codziennego użytku?

przez daniel
Serwis obiadowo-kawowy to coś więcej niż komplet talerzy. Znajdziemy w nim także półmiski, salaterki, wazę, sosjerkę i filiżanki. Serwowanie obiadu i deseru z pomocą takiego serwisu na pewno wzbudzi większy apetyt u domowników.

Z czego składa się serwis obiadowo-kawowy

Już sama nazwa sugeruje, co powinno znaleźć się w takim serwisie.

Niezbędny zestaw obiadowy to dwa talerze – duży i głęboki. Do serwowania potraw przyda się waza, zestaw półmisków, salaterek i sosjerka.

Natomiast serwis kawowy to filiżanki ze spodeczkami. W jednym i drugim przypadku przydadzą się talerze deserowe.

Wybierając serwis obiadowy, warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj i liczbę elementów, ale też to, z czego zostały wykonane. Tu do wyboru jest porcelana, porcelit, fajans i ceramika. Każdy z tych materiałów niewątpliwie ma swoje zalety, ale to porcelana najpiękniej prezentuje się na stole. I wbrew pozorom, wcale nie jest cienka i krucha. W wielu domach do dziś używa się porcelanowych serwisów „po babci”.

Nowoczesny minimalizm vs tradycyjne bogate zdobienie

Wygląd serwisu obiadowego ma niebagatelne znaczenie. Wbrew pozorom nie to ładne, co się komu podoba, tylko to, co będzie pasowało do domu. Przepiękny ręcznie malowany w kwiaty lub ptaki serwis obiadowy w stylu vintage w żadnym razie nie będzie pasował do nowoczesnego monochromatycznego wnętrza. Warto zwracać uwagę na takie niuanse, bo to one świadczą o odbiorze nie tylko serwisu, ale i wnętrza jako całości.

Czym więc się kierować? Nowoczesne wnętrza wymagają nowoczesnego zdobnictwa. Tu nierzadko jedyną ozdobą białego talerza jest złota lub srebrna obręcz i to w zupełności wystarcza. Równie często wybierane są całkowicie białe serwisy, których największą ozdobą jest odbiegający od standardów kształt (kwadratowe talerze zamiast okrągłych) lub lekkie fazowanie brzegów.

We wnętrzach tradycyjnych można zwrócić się ku klasycznym zdobieniom – tu wybór wzorów i kolorów jest bardzo duży.

Sama kolorystyka też ma niebagatelne znaczenie przy wyborze serwisu obiadowo-kawowego. Dobrze, by pasowała do aranżacji wnętrza, w szczególności koloru ścian i innych dodatków. Warto także zawczasu przemyśleć, na jakim obrusie będziemy chcieli zaprezentować serwis. Uniwersalna świąteczna biel będzie odpowiednia dla wszystkich serwisów, ale już kolorowe obrusy nie zawsze będą się ładnie komponowały z serwisem. Niektórych kolorów zdecydowanie lepiej ze sobą nie łączyć. Złota zasada głosi, że biała zastawa ładnie prezentuje się na kolorowym lub wzorzystym obrusie, natomiast najlepszym tłem dla kolorowej lub zdobionej jest biały obrus.

Jak duży serwis obiadowy wybrać?

Tu także zasada jest prosta – im większa rodzina, tym większy powinien być serwis obiadowy.

W sklepie polszklo.com.pl najmniejsze serwisy obliczone są na sześć osób. To dobry wybór do spożywania codziennych posiłków. Warto jednak zastanowić się nad posiadaniem większego serwisu, który sprawdzi się przy okazji przyjmowania gości. Tu lepszym wyborem będzie serwis na dwanaście osób.

A co, jeśli planujemy posadzić przy stole piętnaście osób? To nie problem, wystarczy kupić dwa utrzymane w tym samym wzornictwie serwisy – jeden na dwanaście osób, drugi na sześć. Dodatkowe talerze na pewno kiedyś się przydadzą. Dobrze jest mieć niewielki zapas. Gdyby przydarzył się mały wypadek przy zmywaniu, nie będzie kłopotu z nakryciem stołu.

Related Posts

Zostaw komentarz