Owies – kiedy i jak wysiać, by ozdobił świąteczny stół na Wielkanoc

przez daniel
owies

Owies na stole wielkanocnym, to nie tylko oryginalna ozdoba, ale symbol rodzącego się życia. Jeżeli planujecie dekorację z zielonego owsa, warto pomyśleć o tym około 10 – 12 dni przez świętami. Postaraj się o ziarno owsa dobrej jakości. Kupisz je w sklepie zoologicznym lub sklepie ogrodniczym. Nasiona zalewamy letnią wodą i odkładamy na 24h. Po tym czasie wysiewamy ziarenka. Wybierz naczynie, gdzie chcesz ten owies posiać ( doniczka, talerzyk, tacka). Talerzyk, tacka to ułóż na nim dużą ilość gazy, ligniny, waty lub zwykłych chusteczek higienicznych. Jeżeli doniczka to będziesz potrzebować ziemi. Pamiętaj o systematycznym nawadnianiu, utrzymując stały poziom wilgoci, zbyt obfite zraszanie spowoduje, że ziarna zgniją. Następnie doniczkę wystaw na parapet i czekaj na zieloną bujną czuprynę.

Nie zapomnijmy o rzeżuszce. Ona również cieszy się dużym powodzeniem i jest nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw. Aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć. Najlepiej wysiać rzeżuchę na zwilżoną watę. Rozsyp nasiona rzeżuchy, zrób to w miarę równomiernie, by nie było łysych miejsc, następnie podlej wodą.

Related Posts

Zostaw komentarz