Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Cudownie wygląda jak i smakuje. Jedząc ten owoc dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, K, E, a także sole mineralne jak magnez, potas,cynk,sód, miedź, wapń i kwas foliowy. Wystarczy zjeść tylko 1 owoc, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Właściwości zdrowotne kiwi
- Uodparnia nasz organizm, likwiduje wirusy i bakterie.
- Kiwi jest niskokaloryczne, jedna sztuka zawiera jedynie 40-50 kcal. 100 g kiwi to około 60 kcal i aż 2 g błonnika.
- Niszczy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za nowotwory i starzenie.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Wygładza też skórę (likwiduje zmarszczki), odchudza oraz dba o serce i oczy.
- Łagodzi objawy astmy.
- Spożywając 2 szt. kiwi dziennie można zmniejszyć ryzyko powstania zakrzepów krwi.
- Występujący w kiwi cynk zapobiegnie powstawaniu niedoskonałości na cerze, a także rozstępów.
- Kiwi jest sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę, sprawdza się również w dietach odchudzających.
- Działa on również jako naturalny środek przeczyszczający.
- Poprawia trawienie.
- Chroni nas przed chorobami serca i miażdżycą.
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Uwaga na alergie!
Jeśli jesteś uczulony na owoce ananasa lub papai, to uważaj również na kiwi! Może pojawić się świąd i obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej.