Pomysł na kawę mrożoną z lodami!

przez daniel
Pomysł na kawę mrożoną z lodami!

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie dnia bez ulubionego napoju. Czasem jednak nawet najbardziej zatwardziali miłośnicy espresso mają ochotę na odrobinę urozmaicenia. Kawa mrożona z lodami to świetny dodatek do deseru, nie tylko w czasie upałów. Dowiedz się, jak przyrządzić w domu pyszne ice coffe!

Jak zrobić kawę mrożoną?

Przepisów na kawę mrożoną jest równie wiele, jak preferencji kawoszy. Wiele zależy od tego, jaki rodzaj kawy pijesz na co dzień – czy jest to raczej słodkie latte, duża americana czy może podwójne espresso z dużą ilością cukru. Oto prosty sposób na ice coffe, czyli mrożoną kawę, który pozwoli ci dopasować napój do własnych preferencji. W końcu podstawą kawy mrożonej jest odpowiednio przygotowana baza.

Jeśli posiadasz ekspres ciśnieniowy, nie powinieneś mieć z tym problemu. Jeśli jednak nie masz w zanadrzu takiego sprzętu – nic trudnego. Wystarczy, że zaopatrzysz się w filtr do ekspresu przelewowego oraz świeżo mieloną kawę.

Pierwszy krok to zaparzenie kawy. Filtr umieszczasz w naczyniu i wsypujesz do niego około dwie łyżki mielonych ziaren, całość zalewając wrzątkiem w taki sposób, by zawartość znalazła się pod linią wody. Odstaw całość na kilka minut do zaparzenia, przykryte spodkiem. Po tym czasie delikatnie odciśnij filtr i dodaj do napoju kilka kostek lodu. W ten sposób powstaje baza, którą następnie należy doprawić zgodnie z preferencjami.

Do osobnej, wysokiej szklanki wsyp kilka lub kilkanaście kostek skruszonego lodu i wlej schłodzoną kawę. Następnie całość dokładnie wymieszaj i dodaj spienione mleko. Na wierzch połóż gałkę ulubionych lodów i inne dodatki.

Kawa z lodami – jakie smaki wybrać?

Najbardziej popularnym wyborem do kawy są lody waniliowe lub śmietankowe. To jednak nie oznacza, że musisz się ograniczać do tych dwóch smaków! Doskonale sprawdzają się także lody straciatella, a także wszelkie połączenia smaku śmietanowego z owocami – maliną czy wiśnią. Takie lody nadają kawie pysznego, letniego charakteru, nawet gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.

Dla miłośników większej ilości słodyczy doskonale sprawdzą się także lody kokosowe, miętowe, pistacjowe czy karmelowe. To, jaki rodzaj wybierzesz zależy głównie od twoich własnych preferencji smakowych. Nie ograniczaj się do dwóch podstawowych smaków – pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i poeksperymentuj.

Co oprócz lodów do kawy mrożonej?

Oprócz lodów, możesz uświetnić swoją mrożoną kawę różnymi innymi dodatkami. Bita śmietana, mrożone maliny, syrop klonowy, kokosowy czy miętowy, ajerkoniak, posypka z czekolady i orzechów czy sos karmelowy, czekoladowy lub owocowy – wszystko to może świetnie komponować się z twoim napojem. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ich ilością – w końcu mrożona kawa z lodami powinna mieć przede wszystkim delikatny kawowy smak – wszystko inne to jedynie udoskonalenia.

Related Posts

Zostaw komentarz