Rzeżucha to roślina, kojarząca się przede wszystkim ze świętami Wielkanocnymi i nadchodzącą wiosną, a warto po nią sięgać przez cały rok. Dlaczego? Odpowiedź szybka i prosta – jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin i mikroelementów. Jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą watę lub ligninę. Codziennie należy podlewać nasiona. Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Ściętą nożyczkami rzeżuchę możemy dodać do twarożku, posypać kanapki, dodać do jajek, zup, sałatek i surówek.

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
- Cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K oraz składników mineralnych: jodu, żelaza, wapnia, magnezu, chromu oraz siarki.
- Wzmacnia włosy (zapobiega ich wypadaniu) i paznokcie.
- Wpływa na poprawę stanu skóry trądzikowej.
- Obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.
- Poprawia apetyt i wspomaga trawienie.
- Dzięki dużej zawartości jodu, jest polecana osobom z niedoczynnością tarczycy.
- Działa moczopędnie.
- Zapobiega otyłości.
- Poprawia odporność.
- Dzięki luteinie i zeaksantynie chroni oczy.